Brutalistická perla zamrzla v čase, Semily chtějí z kulturního domu památku

Semily znovu zkouší dostat na seznam kulturních památek Česka kulturní dům a hotel z dob socialismu. První pokus městu před lety nevyšel.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kulturn%C3%AD_centrum_Golf#/media/Soubor:Semily,_hotel_Centrum,_z_mostu.jpg

S „jazykem na vestě“ dostavěli dělníci před 42 lety kulturní dům Golf v Semilech. Poslední dokončovací práce skončily jen pár hodin před slavnostním otevřením v prosinci 1979. 

Od počátku byla rozlehlá šestiboká stavba, která nemá v půdorysu jediný pravý úhel, považována za jeden z nejmodernějších kulturních domů v rámci republiky. Město Semily se proto nevzdává a snaží se dostat věkem sice nijak starou, architektonicky však osobitou a na svou dobu smělou stavbu na seznam kulturních památek České republiky.

Jde totiž o unikátně zachovaný doklad takzvaného brutalismu. Pojmenování je odvozeno z francouzského béton brut, čili drsný beton. Ač ho má řada lidí spojený pouze se socialistickou výstavbou u nás, brutalismus prošel napříč celou Evropou už od 50. let minulého století. Snahy o záchranu staveb v tomto stylu poslední dobou sílí, a to i na západ od našich hranic.

Celý článek najdete zde: https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/brutalismus-hotel-semily-kulturni-centrum-golf-pamatka.A210315_085025_liberec-zpravy_jape

Zdroj: iDnes

Související informace:
https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/semily-kulturni-centrum-golf-hotel-central-k.A190122_111501_liberec-zpravy_jape
https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/semily-chteji-aby-byl-mistni-kulturni-dum-pamatkou.A140805_154455_liberec-zpravy_tm