Co bude s Kovákem? Na místě vybydlené ubytovny vyroste v Chrastavě Lidl

Dlouhé roky hyzdí Chrastavu vybydlená ubytovna Kovák. Město se roky dohaduje se státem na její demolici, před rokem objekt koupil podnikatel, který tam chtěl udělat dům pro seniory a byty. Tomu se al nakonec ozval Lidl, který chce ubytovnu odstranit a postavit tam supermarket. Město už také schválilo prodej sousedních pozemků ro parkoviště. „Ještě bude nutná změna územního plánu,“ říká starosta Chrastavy Michael Canov (Starostové pro LK).

Právě na změně územního plánu teď nyní vše stojí, větší problém by to ale neměl být. Chrastava musí počkat na rozhodnutí Krajského úřadu. Poté by nevzhledná budova měla být konečně zdemolována. „Chtěl bych se zkusit dohodnout s firmou, aby už ten Kovák šel k zemi letos,” dodal chrastavský starosta.

Záměr Kovák zbourat a na jeho místě postavit supermarket má v Chrastavě velkou podporu nejen na radnici, pro jsou i místní obyvatelé. „Myslím, si, že by Kovák rozhodně měl jít k zemi. Když sjíždíte po hlavní do Chrastavy, tak je to to první, co uvidíte, je to ostudné. Vím, že by tam měla být prodejna Lidl, to by se mi líbilo, naproti je Penny a vedle Kik, tak by tam vzniklo takové nákupní centrum,” řekla paní Ivana, která naproti pravidelně nakupuje.

Zbouráním Kováku se podle Canova otevře pohled do centra města, supermarket navíc využije pro parkoviště plochy, na nichž do roku 2013 stál rozestavěný kulturní dům. Radnici se ho tehdy podařilo zbourat. Pokud vše dobře půjde, měl by podle Canova jít už příští rok Kovák k zemi a na jeho místě vznikne supermarket.

Případný prodej pozemků společnosti by se neměl dotknout stávající hasičské dráhy ani hřiště. Ty chce Chrastava ještě rozšířit o malé workoutové hřiště.

Historie Kováku

Ubytovna Kovák postavená v 70. letech minulého století byla určena pro učně tehdejšího chrastavského závodu Elitex. V polovině 90. let získal objekt pražský podnikatel Radim Urban a proměnil ho v ubytovnu. Přespávalo tam i 200 lidí, i když kapacita nebyla ani poloviční. Kvůli nevyhovujícím podmínkám musel být objekt na začátku roku 2010 vyklizen, od té doby je prázdný a chátrá. Majitel pak chtěl dům přestavět na malometrážní byty. Projekt ale zastupitelé odmítli, nevěřili, že by tam znovu nevznikla ubytovna. Už více než rok má objekt nového vlastníka, který ho chtěl přestavět na byty pro seniory. Náklady by ale byly příliš vysoké.

Autoři ČTK, Luboš Vrabec