Kraj podpoří statisíci obnovu zámku ve Stvolínkách

Až do sedmnáctého století sahá historie raně barokního zámku ve Stvolínkách na Českolipsku. Po mnoha desetiletích chátrání prochází tato výstavná budova postupnou obnovou. Částkou 300 tisíc korun na ni přispěje ze svého rozpočtu i Liberecký kraj.

„Obnovu zámku podporujeme dlouhodobě. Velmi si cením snahy obce tuto památku zachránit. Vzhledem k tomu, že se jedná o menší obec s malým rozpočtem, jde skutečně o mimořádně těžký úkol,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Impozantní dvoupatrová budova s arkádami stojí na místě, kde dříve bývala tvrz s vodním příkopem. Během staletí se měnila podoba zámku i způsob jeho využití, střídali se rovněž majitelé. Jedním z těch významnějších byl kardinál Harrach, který jej koupil pro připravované biskupství v Litoměřicích. Správou zámku byl pověřen biskup Maxmilián Rudolf Schlenitz, který původní zámeček nechal přestavět do v letech 1665 až 1663 v barokním stylu a proměnil jej v biskupskou letní rezidenci.

Mezi další významné uživatele lze zařadit také biskupa Emanuela Arnošta Valdštejna, který zámek zadaptoval v rokokovém stylu a Emanuela Jana Křtitele Schöbela, za jehož éry zámek fungoval jako seminář.

V současné době je budova prázdná a kromě jednorázových akcí, jakými jsou například oslavy adventu, nemá žádné využití. Neblaze se na ní podepsalo období socialismu, k zlepšení situace nepřispěly ani neujasněné majetkové poměry. Bez ohledu na to začala v roce 2013 pozvolná rekonstrukce; zámek dostal novou střechu a opravují se arkády na nádvoří.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
485226324