Nádraží Chotyně

Historické secesní nádražní budově v Chotyni na trati z Liberce do Žitavy hrozí demolice. Nádraží situované na svahu nad obcí je oficiálně už jen zastávkou, personál odsud zmizel před čtvrt stoletím. Obec by chtěla budovu získat do pronájmu a využít ji pro skauty.

Foto zdroj: https://www.facebook.com/nadrazichotyne/

Správa železnic už loni zadala zakázku na projektovou dokumentaci na akci s názvem „Chotyně zast. – oprava (částečná demolice a oprava)“. I kvůli slovu „oprava“ Správa železnic argumentuje tím, že se nepřipravuje demolice celé budovy.

„Řeší se oprava stávajícího objektu, a to v rozsahu potřebném pro splnění povinnosti vlastníka dráhy. V tomto konkrétním případě jsme se s obcí v roce 2018 dohodli na rozsahu zachování stávajícího objektu, způsobu provedení opravy, ale i na odstranění části objektu, která již potřebě dráhy sloužit nebude. Dohodli jsme se i na úpravách přístupové cesty a na opravě osvětlení. Nad rámec běžného postupu jsme se se starostkou dohodli na její účasti během zpracování projektu i  realizaci opravy,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Na záchranu budovy vznikla petice, kterou lze podepsat na obecním úřadě Chotyně, v infocentru Brána Trojzemí v Hrádku nad Nisou, v Knihkupectví a antikvariátu Fryč v Liberci, v komunitním centru Tulipán v Liberci a na dalších místech, nebo elektronicky zde („Petice za zachování budovy nádraží Chotyně“).

Více informací o vývoji situace a o petičních místech najdete na facebookové stránce „Nádraží Chotyně“.