BENELUX SI VÁŽÍ PŮDY, ELEKTRÁRNY STAVÍ V BROWNFIELDECH. UPLATNIT SE MOHOU I ČEŠI

Růst investic do solární energie v Nizozemsku zachytila česká firma Greenbuddies, která v uplynulých dnech dojednala s tamějšími partnery dvě nové zakázky. „Při jednání s Nizozemci je dobré ukázat zdravé sebevědomí,“ doporučuje spolumajitel firmy Aleš Spáčil.

Zdroj: Greenbuddies

Stojí třeba za solárními elektrárnami umístěnými na několika nizozemských sportovních stadionech. Jejich zatím největší zakázkou byla stavba elektrárny na ploše 140 hektarů s výkonem 70 megawattů v areálu bývalé továrny na výbušniny v Belgii. Mladá česká firma Greenbuddies má ambici být výraznou platformou na evropském trhu i pro další české subdodavatele v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

V současnosti společnost zaznamenává úspěchy především na nizozemském trhu, který dynamicky roste. „Aktuálně jsme se s tamějšími partnery dohodli na dvou nových zakázkách. Jde o solární elektrárny s výkonem 1,15 a 1,3 MW. Co se týče finanční hodnoty, mohou pro představu uvést, že cena kompletního projektování a instalace technologie se pohybuje kolem 700 tisíc eur za každý megawatt,“ říká spoluvlastník společnosti Aleš Spáčil.

Nizozemci podle něj často poptávají střešní instalace nebo nové využití ploch po likvidovaných továrnách či skládkách. „Váží si své kvalitní půdy, kterou nechtějí zastavět, snaží se spíš chytře využít brownfieldy,“ vysvětluje podnikatel.

Pokračování najdete zde >>

Zdroj: www.euro.cz