Ruiny, které zůstaly po sovětské armádě, z Ralska pomalu mizí

(ČTK) – Pobyt sovětské armády v bývalém Vojenském prostoru Ralsko připomíná i po 30 letech řada ruin. Pomalu ale mizí. Jen Liberecký kraj už do jejich demolic investoval 37 milionů korun a další plánuje. ČTK to řekla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová. Liberecký kraj převzal část prostoru od státu v roce 2007 se zhruba 170 objekty. Část stále stojí, jiné jsou v havarijním stavu a některé už se zřítily. Kraj dal zbourat zhruba 40 objektů a demolici dalších 17 chystá. Na projekt za 42 milionů korun chce získat dotaci.
Prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala sovětská armáda od roku 1968. K vojenským účelům ale sloužil už v první polovině minulého století, nejprve německé a pak české armádě. Sovětskou okupaci ukončila až dohoda o odsunu sovětských vojsk podepsaná 26. února 1990. Poslední vojenský transport z Českolipska ale odjel až 30. května 1991. Ralsko pak jako obec vzniklo se zrušením vojenského újezdu v roce 1992, od roku 2006 je městem. Oblast patří v zemi k nejzatíženějším lokalitám po pobytu sovětských vojsk, sanace území stála přes půl miliardy korun.
Po Praze, Brně a Ostravě je Ralsko co do rozlohy čtvrtým největším městem v České republice. Na ploše 170 kilometrů čtverečních dnes žije v devíti osadách přes 2100 obyvatel, téměř čtyřikrát víc než před 30 lety. “Největší slabinou Ralska je stále dopravní infrastruktura, komunikace jsou ve špatném stavu. Když se sem snažíme dostat nějakého investora, tak první co ho zajímá, je dopravní napojení,” řekl ČTK starosta Miloslav Tůma (ANO). Firem přesto ve městě přibývá, nezaměstnanost na konci ledna klesla na 2,7 procenta. “Je to ale hlavně díky mladoboleslavské Škodovce,” dodal.

“Snažíme se investovat do revitalizace, situace se zlepšuje, ale na můj vkus pomalu,”
 řekl starosta. Před dvěma lety vybudovali v Ralsku novou mateřskou školu. Město připravuje i rekonstrukci budovy bývalé sovětské školy, zchátralý objekt chce proměnit v komunitní dům. Prostor by měl sloužit pro společenské a občanské aktivity, zázemí by v něm měli podle Tůmy najít i sociální služby, hasiči nebo městská policie. Počítá se i s ordinací lékaře, který dnes v Ralsku chybí.

Území Ralska má navzdory působení armády velký turistický potenciál – nedotčenou přírodu s řadou přírodních památek. K těm nejvýznamnějším patří Vranovské skály s Juliinou vyhlídkou, Skalní divadlo s monumentální Skalní branou, vrch Stohánek se zbytky hradu, jsou tu přírodní rezervace Břehyně-Pecopala nebo Hradčanské rybníky s rašeliništi. Centrální část – Kuřívody, založil Přemysl Otakar II. jako královské město na území bezdězského panství. Osídlení tam však bylo už v mladší době kamenné. V prostoru vznikl Geopark Ralsko, kterému se daří do krajiny lákat turisty.

Víco o využití bývalých ruských kasáren najdete ZDE >>>

Zdroj: StavbaWEB