Jablonec bude jednat o budoucnosti Petřína, ke koupi ale nejspíš nedojde

Petřín je neodmyslitelnou součástí Jablonce. Společně s přehradou patří mezi jeho hlavní dominanty. A přesto v současné době nabízí kdysi vyhlášená restaurace jen pohled na zavřený a postupně stále více omšelý objekt.

Zdroj: Liberecká drbna

Dříve slavné místo, kam mířily rodiny na výlety za krásnými výhledy i dobrým pohoštěním, dnes lidé navštěvují spíše výjimečně. Rozhledna i s restaurací je ale už roky uzavřená a veřejnosti nepřístupná.

Historie tohoto místa se přitom začala psát už na začátku 20. století. A radost dělala rozhledna až do roku 2015, kdy se zatím nadobro uzavřela. Přestože podnikatel Evžen Hejsek se zasloužil o rekonstrukci celého objektu a jeho záchranu, nedaří se mu budovu prodat.

Aktuálně realitní kancelář nabízí Petřín o celkové výměře 1200 metrů čtverečních za 27 milionů korun. Samotné město Jablonec sice zatím o koupi objektu neuvažovalo, zároveň mu ale jeho budoucnost není lhostejná. „Petřín v minulosti nikdy městu nepatřil,“ informovala mluvčí města Jana Fričová.

Podle náměstka primátora pro ekonomiku, Milana Kouřila se ale bude vedení města tímto tématem zabývat. Budeme o tomto tématu jednat, ale výsledek se nyní nedá předjímat. Nicméně všichni si uvědomujeme symboliku Petřína pro Jablonec a přejeme si jeho návrat k poskytování kvalitních gastronomických služeb,“ řekl Milan Kouřil.

Zároveň ale doplnil, že vedle prodejní ceny by byly zřejmě nutné i další investice například do revitalizace restaurace. Jak navíc upozornila mluvčí magistrátu, město nemůže provozovat pohostinské zařízení. Budoucnost tohoto místa tak zůstává stále nejasná.

Autor:
Denisa Albaniová
redaktorka portálu Liberecká Drbna
kontakt: albaniova@libereckadrbna.cz
Drbna.cz