Architekti navrhli, jak vrátit život do industriálního údolí Jizerských hor

S unikátní návrhem, který do budoucnu může významně proměnit život industriálního údolí v těsné blízkosti Jizerských hor, přišli architekti pražského studia Raketoplán. Severočeská obec Janov nad Nisou jim zadala ke zpracování řešení, jak naložit s lokalitou, kde se vedle památkově chráněné fungující sklárny nachází i několik zchátralých a nevyužívaných průmyslových budov. V projektu tvůrci doporučili vytvořit v lokalitě především pobytové prostranství pro místní, ale také pro ty, kteří územím s počtem zhruba 1 500 stálých obyvatel, projíždějí do sousedního Bedřichova a do Jizerek. Ještě v roce 1965 tudy vedla úzkokolejná tramvaj, která vozila materiál i zaměstnance do slavné sklárny Johanna Schorma (dnes Vitrum pozn.red.). Měli tu vlastní kino i divadlo, legendární je i zdejší hotel a restaurace Praha. Později ale komplex průmyslových, kulturních a kdysi společensky významných budov zchátral. Nyní má ale šanci znovu zazářit.

Foto: Raketoplán

Divadelní věž s veřejnou halou, schodiště až k potoku, muzeum tramvají, ale i chlazení fasád živou zelení, několik bytů a menší parkoviště. To je jen výběr z mnoha prvků a úprav, s nimiž architekti z ateliéru Raketoplán ve svém návrhu počítají. Studie, kterou nyní představili, ale nabízí mnohem více. A zároveň eliminuje původní záměr obce větší část zastaralých objektů zlikvidovat.

„Bourat takto dochovaný soubor kulturních staveb jsme považovali až za opravdu krajní možnost,“ říká jeden z autorů návrhu Pavel Nalezený ze studia Raketoplán s tím, že při řešení úkolu si s kolegy nejprve dohledali ze všech možných archivů starší výkresy, dobové fotografie, a shromáždili veškerou dokumentaci pro vytvoření ucelené zprávy, tzv. pasportu. Teprve pak posoudili kvalitu jednotlivých možností.

>> (otevře se na nové záložce)”>Celý článek najdete ZDE >>>

Zdroj: Liberecké zprávy