V Ralsku opravili ruinu a otevřeli muzeum českých vystěhovalců do Brazílie

Zchátralá budova bývalé školy z devatenáctého století v Ralsku-Náhlově v Libereckém kraji se díky spojenému úsilí domorodců a krajánků stala Muzeem českého vystěhovalectví do Brazílie.

http://cestamipromen.cz

Budova byla postavena v roce 1890 a až do konce druhé světové války sloužila jako škola. Poté se využívala k bydlení, později v ní sídlila prodejna smíšeného zboží a tělocvična. Po sametové revoluci prodejna zanikla a s nápadem využít ji pro muzeum českého vystěhovalectví do Brazílie přišel Petr Polakovič, současný ředitel muzea.

Představoval si místo, které neznámou historii zdokumentuje, tedy jakési brazilské centrum v České republice. Na proměně, která proběhla v letech 2014–2017, se podílelo město Ralsko a brazilská organizace IBRAM – Institut asociace brazilských muzeí. IBRAM podporuje každým rokem deset projektů mimo Brazílii a muzeum v Ralsku se umístilo na pátém místě. 

Mezi další partnery patří například několik místních sdružení krajanů v Brazílii, Brazilské velvyslanectví v Praze, Museum Venancio Aires či Spolek historie Mimoňska.

Výsledkem jejich společného úsilí je Muzeum vystěhovalectví do Brazílie, stálá expozice Horních Vsí a Apartamento Bahia. Objekt totiž kromě muzea hostí také sociomuzeologické centrum, v němž se setkávají odborníci na muzeologii a rádi využívají i možnosti ubytování.

http://cestamipromen.cz/promeny-2018/778-ralsko-nahlov-muzeum-vystehovalectvi-do-brazilie

Zdroj: https://www.idnes.cz/