Pole v Česku rychle mizí. Za deset let jich ubylo přes 70 tisíc hektarů

Když přijíždíte autem k městu, nemůžete je přehlédnout. Plechové haly lemují české silnice na okrajích měst a každoročně jich přibývá. Protože se ekonomice daří, staví se, kde se dá, a průmyslu tak padá za oběť náš nejcennější přírodní zdroj – zemědělská půda.

Například za poslední tři roky bylo jen na výstavbu skladovacích hal a výrobních závodů odepsáno 808 hektarů zemědělské půdy. To je plocha, na kterou by se vešlo Václavské náměstí zhruba sto osmdesátkrát.

„Jde o nevratný proces, v němž definitivně přicházíme o svrchní vrstvu půdy,“ vysvětluje Petr Sklenička, rektor České zemědělské univerzity. Právě tato vrstva je nesmírně cenná pro pěstování plodin a není vůbec jednoduché ji obnovit. Vzniká přirozenými přírodními procesy a na to je potřeba především čas – ve středoevropských podmínkách se jí deset centimetrů vytváří zhruba tisíc let.

O tom, jestli půda přestane být zemědělskou a bude možné na ní stavět, rozhodují především obce, které svou půdu firmám prodávají. Cena se liší i podle kvality půdy, přesto je podle odborníků stále velmi nízká. „Zábor zemědělské půdy je dnes jednoduchý, neustále stoupá poptávka po dalších plochách na výstavbu,“ uvádí ředitel kanceláře Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo.

>> (otevře se na nové záložce)”>Celý článek najdete ZDE >>>

Zdroj: https://www.idnes.cz/