Liebiegův palác

Liberec začne v nejbližší době hledat firmu, která přestaví nevyužívaný Liebiegův palác na polyfunkční komunitní centrum. Po chystané rekonstrukci bazénu půjde o druhou největší investici stotisícového města v nejbližších letech. Náklady radnice odhaduje na 208 milionů korun včetně pořízení vybavení. Většinu by měla pokrýt evropská dotace, o niž radnice požádá. Práce by měly začít příští rok na jaře a skončit na konci roku 2021.

Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) nebude cena jediným kritériem soutěže, ze 40 procent při hodnocení budou přihlížet ke zkušenostem s rekonstrukcemi památkových objektů, mezi něž Liebiegův palác postavený v letech 1871 až 1872 patří. „Rádi bychom se po předchozích mnoha zkušenostech na památkových objektech vyhnuli problémům při stavbě a prodlužování termínů,”  řekl.

Wikipedia

Novorenesanční palác si nechal postavit továrník Johann Liebieg, po jeho smrti ale přestala rodina vilu obývat a pronajímala ji. V minulosti palác využíval například i četnický pohotovostní oddíl, nejdéle sloužil pro výstavnictví. Oblastní galerie byla v budově přes 60 let od roku 1953. Na konci roku 2014 se přestěhovala do moderních velkorysých prostor a zrekonstruovaných městských lázní. Od té doby je areál prázdný.

>> (otevře se na nové záložce)”>Celý článek najdete zde >>>

Zdroj: Liberecké zprávy

Vilu s velkorysým areálem si nechal na místě staršího tzv. Römheldova domu postavit Johann Liebieg mladší. Autorem honosného sídla nazývaného Liebiegovým palácem a patrně i jeho stavitelem byl Gustav Sachers. Mezi lety 1953-2013 sídlo Oblastní galerie.