U pramene Nisy plánují průmyslovou zónu, místní se bojí o vodu i bezpečí

Smržovka chce průmyslovou zónu na zelené louce v blízkosti prameniště Nisy. A to přesto, že stavbu skladové haly v těchto místech zastavily před časem protesty stovek lidí. Město nyní schvaluje nový územní plán, v němž počítá s několikahektarovou průmyslovou zónou, která by se k prameništi přiblížila na 60 metrů.

Místo je turistickým magnetem. U významného krajinného prvku začíná například cyklistická stezka Odra – Nisa. Část obyvatel se bojí jeho poničení.

I proto se letos pod petici proti záměru firmy Titan Metalplast na stavbu skladové haly téměř o rozměrech fotbalového hřiště podepsalo na sedm set lidí. Kvůli protestům pak vedení firmy od plánu ustoupilo. To i přesto, že městští zastupitelé prodej pozemku pro tuto stavbu odsouhlasili.

Schvalovaný územní plán teď počítá v těchto místech s průmyslovou zónou o rozměrech přibližně 15 hektarů. Odpůrci tvrdí, že na to doplatí příroda. Lidé se mimo jiné bojí ztráty vody.

„Kvůli abnormálnímu suchu jsme bez vody už teď, celá oblast se postupně vysušuje, vodovod tu není. Až se zóna postaví, změní se vsakování a může dojít i ke zničení prameniště,“ svěřila se s jednou z obav Sylva Halamová.

Je členkou sdružení Smržovka srdcem, které mimo jiné proti stavbě průmyslové zóny na zelené louce brojí. Letos se sdružení po volbách dostalo do zastupitelstva města.

 

Dokončení článku najdete ZDE >>>.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: iDnes.cz / Liberecký kraj