Komín bývalé výtopny Brandl v Jablonci nad Nisou

Komín bývalé výtopny Brandl v Jablonci nad Nisou se možná promění v nejvyšší umělou horolezeckou stěnu na světě. Pokud plány Jablonecké energetické vyjdou, na tubusu se v budoucnu objeví různé úchyty a via ferraty.

Kochat rozhledem z výšky 161 metrů by se mohli i fanoušci adrenalinu, kteří by do úctyhodné výšky vyšplhali po servisních žebřících. Jablonecká energetická, v jejímž areálu se komín tyčí, se totiž nechce pouštět do jeho bourání.

„Myšlenka udělat z komínu bývalé výtopny umělou horolezeckou stěnu se objevila před několika lety, když komín přestal sloužit svému účelu. Náklady na jeho bourání by totiž byly značně vysoké. Navíc komín vyžaduje údržbu, i když není funkční. Proto nás napadlo ho využít komerčně a mohl by sloužit pro milovníky adrenalinových sportů,“ vysvětlila Lenka Dostálová z Jablonecké energetické.

Dodala, že teplárna si je jistá, že zájem o podobné aktivity je v Česku velký. „V republice existuje i sdružení, které se lezením na industriální komíny zabývá,“ doplnila Dostálová.

 

Dokončení článku najdete ZDE >>>.

 

Zdroj: iDnes.cz / Liberecký kraj